Spiegelen

De ander willen veranderen

Spiegelen zal je leven veranderen! Als je je openstelt voor het concept spiegelen gaat er een wereld voor je open. We zijn heel erg gewend om andere mensen of situaties te willen veranderen op het moment dat we ze niet leuk vinden. Maar dat werkt niet. Of misschien maar een klein beetje. En terwijl je probeert alles onder controle te houden merk je dat het ten koste gaat van … nou ja, van jou.

Je offert jezelf op. De tijd voor jezelf. De dingen waar jij echt blij en gelukkig van wordt. Je past je aan om maar aan allerlei verwachtingen te voldoen.

Zo binnen zo buiten...

Bij het spiegelen ga je ervan uit dat alles wat er in de wereld om je heen gebeurt een weerspiegeling is van de wereld in jezelf. Een reflectie van jouw innerlijke ik dus.
In plaats van de oplossing van een probleem of irritatie buiten jezelf te zoeken, mag je naar binnen kijken. Je mag met jezelf aan de slag. Wat kan ik van deze situatie leren? Waarom kom ik dit elke keer weer tegen? Wat probeert de ander mij te vertellen?

Door hier naar te kijken krijg je inzicht in je (innerlijke) zelf. Wanneer je dit stuk in jezelf aankijkt en heelt zal je ander het niet meer te hoeven spiegelen. Op deze manier los je het op.

Waar was je nou?

Een mooi spiegelvoorbeeld uit mijn eigen leven is het volgende:
Mijn vader was dement. Hij woonde op een gegeven moment nog thuis, maar had bij alles hulp nodig. Mijn man en ik gingen iedere zaterdag naar hem toe. Dan deden we samen boodschappen, gingen we koken en eten, keken wat tv, luisterden naar muziek of maakten een wandeling. Ook checkte ik altijd even zijn huis: staat er nergens een kraan open? Zit er nog was in de machine? Is zijn bed nog opgemaakt? Dat soort dingen.

 

Nooit sloegen we een zaterdag over. De enige uitzondering daarop was als we met vakantie waren. Toch zei mijn vader op een gegeven moment tegen mij: ‘waar was je nou? Je bent al zo lang niet geweest’. Au, dit deed best wel pijn. Ik was er namelijk iedere week en ik stond niet met een uur weer buiten zeg maar. Maar toen ik hem later die week weer belde zei hij het nog een keer. Alsof ik weken niet langs ben geweest.

Als spiegel staat je vader voor de verbinding met je hogere zelf, met het denken. Ik was me een aantal jaar geleden spiritueel gaan ontwikkelen en mediteerde bijvoorbeeld regelmatig. Maar op een gegeven moment was ik zoveel met mijzelf bezig dat ik het even zat was. Ik had besloten het mediteren en ander ‘spiritueel gedoe’ even op een laag pitje gezet.

En dat was precies wat mijn vader mij spiegelde: het was weer tijd om verder te gaan. Me weer meer te verbinden met mijn hogere zelf en het universum. Ik ging o.a. weer mediteren, deed visualisaties en ademhalingsoefeningen. Ik ging verder met mijn spirituele groei. En mijn vader?… Die heeft nooit meer gevraagd waar ik nou al die tijd was.

Hoe werkt een spiegelsessie?

We beginnen met een kort gesprek. Waar loop je tegenaan? Waar wil je graag verandering in brengen?
Daarna gaan we aan de slag met ‘de blaadjes’. Door middel van A4-tjes op de grond te leggen maken we een spiegelopstelling. Deze staan voor de verschillende delen in jou. Denk aan je mannelijke of vrouwelijke energie, je innerlijke kind enz.

Als je op de blaadjes staat kan je heel gefocust ervaren en voelen wat er in dat deel van jou speelt. Je krijgt zo mooie inzichten en al doende helen we dat deel energetisch.
We passen de verschillende delen aan totdat ze goed voelen voor jou. Dat doen we door er woorden op te schrijven. Op deze manier heel en transformeer je dat stuk in jezelf. Het zorgt ook voor mooie en vaak bijzondere inzichten.

Een eerste spiegelsessie duurt ongeveer 2,5 uur en kost 222,- euro. (Een eventuele vervolgsessie duurt 1,5 uur en kost 135,- euro.)

Voorbeelden van spiegels in jouw leven

Je partner

Is een prachtige spiegel. Hij/zij is, als het goed is, een van de mensen die het dichts bij je staan. Als je partner een man is, dan is hij de spiegel voor je daadkracht, je doen.
Heb je het gevoel dat je vriend/man altijd te ver gaat? Te veel van zichzelf geeft? Te veel aanwezig is in jullie relatie? Dan mag je kijken op welk vlak in jouw leven jij dat ook doet. Waar is jouw daadkracht te veel aanwezig?

Andersom kan ook. Erger je je eraan dat je man/vriend juist niets doet, alleen maar lui op de bank zit, dat jij al het werk moet doen binnen je relatie? Dan is er op een vlak in je leven aandacht nodig voor je daadkracht, je mag meer gaan doen op dat stuk.

Is je partner een vrouw? Dan is zij de spiegel voor jouw gevoel. Erger je je bijvoorbeeld aan het feit dat je partner zich niet openstelt, of zich terug trekt? Dan zegt dat iets over jouw eigen gevoel. Waar trek jij je terug, op welk stuk in je leven?

Je moeder

Zij staat spiegelend bekeken voor je lijf, je relatie met jouw fysieke lichaam. Ervaar je de relatie met je moeder als ‘slecht’, dan is de verbinding met je eigen lichaam ook slecht. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om echt goed (en structureel) goed voor je eigen lijf te zorgen of te luisteren naar wat je lijf nodig heeft.

Is je moeder heel dominant? Dan ben je veel bezig met lichamelijke behoeften: dat kan zich uiten in lichamelijke klachten, altijd bezig zijn met je lichaam bijvoorbeeld wel of juist niet eten, veel of juist te weinig bewegen enz.

Je vader

Hij staat voor je verbinding met je hogere zelf, het denken, het weten. Ervaar je je relatie met je vader als ‘slecht’, heb je het gevoel dat hij niet van je houdt, was hij afwezig of juist heel aanwezig? Dit zegt allemaal iets over jouw verbinding met jouw eigen hogere zelf.

Je kind

Je kind, of je kinderen, zijn een spiegel voor jouw innerlijke kind. Word je geraakt door het gedrag van je kind? Is hij/zij heel onzeker, heeft hij/zij veel lichamelijke klachten (allergie, eczeem, vaak verkouden), heeft hij/zij slaapproblemen, wil hij/zij ineens niet meer goed eten, krijgt hij/zij driftbuien of is hij heel druk enz? Dan zegt dat iets over jouw eigen innerlijke kind. Je mag kijken naar een stuk van jezelf op die leeftijd.

Ook als je (nog) geen kinderen hebt kan je aan de slag met je eigen kindsdelen. Je kunt terug naar een bepaalde leeftijd waarop je iets heftigs hebt mee gemaakt of waarvan je weet dat je toen niet lekker in je vel zat. Je kunt dit nu als volwassene nog helen. Bijvoorbeeld als je vroeger veel gepest bent en daar nu nog last van hebt (onzekerheid, geen verbinding aan durven gaan, je vaak buiten gesloten voelen…).

Andere mooie spiegels

Andere delen waar je met het spiegelen aan de slag kunt gaan zijn:

Veelgestelde vragen

Is alles en iedereen een spiegel?

Ja, in principe kan je alles en iedereen zien als een spiegel. Het gaat er immers om hoe jij deze wereld (mensen, situaties) ervaart. Wat het met je doet. Dat betekent niet dat je alles wat je tegenkomt hoeft te analyseren en fixen. Je gebruikt de grotere thema’s, de dingen waar je vaker en langer tegenaan loopt.

Je hebt 3 verschillende soorten spiegels: